Robuust molenbrood vult

Gepubliceerd op 24 augustus 2011
Laatst bijgewerkt op 24 augustus 2011
Bron: Gooi- en Eemlander


Op een woensdag waarop de zon moet vechten tegen de wolken, nemen we plaats op het terras van Wieken. De brasserie is gevestigd in een nieuw gebouwde korenmolen met het uitzicht over de oude landerijen van Bunschoten. Leuk detail: de molen is iedere woensdag en zaterdag in werking en maalt het meel voor het brood dat bij Wieken wordt geserveerd.

Het is druk bij wieken als we om half één aan komen lopen.
Vrijwel het hele terras is bezet, op de loungebanken na. Gelukkig stappen er net een paar mensen op en vinden we ons plekje langs de reling boven de met kroos bedekte stadsgracht. Op die manier vangen we ook nog wat zon. De rest van het terras wordt door drie roomwitte parasols overdekt.

De twee jonge dames die het terras bedienen hebben het druk, ook al omdat er twee wat grotere groepen mensen zitten. Toch wordt onze tafel vlotjes afgeruimd en bestellen we twee verse jus (3,50 euro).

Op tafel ligt een fris mapje met de kaart, dit blijkt echter de dinerkaart te zijn. Met de komst van de drankjes, ruime glazen met klein zwart rietje/roerstaafje, komt ook de eenvoudig uitziende lunchkaart.

Ons valt het verschil in bediening op. Waar het ene meisje alles met een glimlach doet, je een goede maaltijd wenst en ondanks de haast toch rustig blijft, zet het andere meisje de borden en glazen nog net niet met een klap voor je op tafel. Er kan geen glimlach of vriendelijk woord van af. Dan de kaart. Die is uitgebreid. Naast belegd molenbrood zijn er ook soepen, salades, een uitsmijter en – voor de stevige trek – een boerenburger met frites of saté van het huis. Leuk is ook de Wiekenlunch: een kom soep naar keuze met twee plakken molenbrood, met beleg naar keuze(10,50 euro). We zien bij de buren dat de porties ruim zijn en dat het molenbrood, zowel bruin als wit, er robuust uitziet.

Mijn gezelschap kiest voor de salade Spakenburg (12,75 euro) met gerookte makreel, gerookte zalm, Hollandse garnalen, eigengemaakte cocktailsaus en verse toast met boter. Zelf kies ik voor de clubsandwich met gerookte zalm, rode ui, kapperappeltjes en een dille-mosterd crème fraiche (8,75 euro).

Lang hoeven we niet te wachten. De salade is goed gevuld en, groot pluspunt, de coctailsaus komt apart. Je kan dus zelf doseren. Netjes. Erbij een mandje met twee sneden bruin en twee sneden wit molenbrood. Alle vier nog lekker warm. De clubsandwich is ruim belegd met zalm en smaakt prima. De dille-mosterd crème fraiche is subtiel aanwezig. We zijn behoorlijk verzadigd na afloop.

We sluiten af met een cappuccino (2,30 euro) en een thee (2 euro). De cappuccino komt verrassend genoeg in een glas en smaakt wat zoetig. De thee is gloeiend warm. Als we een bezoek aan het toilet brengen, blijkt het damestoilet meteen ook het invalidentoilet te zijn. Een zee van ruimte dus en schoon. Op de terugweg naar ons tafeltje vragen we om de rekening, maar dat werd kennelijk niet gehoord. Uiteindelijk rekenden we binnen 32,80 euro af.Terrassentest

Op welk terras is het goed mensen kijken? In welke zaak valt de rekening uiteindelijk best mee? Waar blijft de bediening toch vriendelijk ondanks de drukte? Waar is toiletbezoek alleen met hoge nood aan te raden? De terrassentest van De Gooi- en Eemlander bestaat tien jaar. In deze jubileumserie test de krant alle terrastoppers van de afgelopen vijf jaar. Vandaag: brasserie Wieken in Bunschoten-Spakenburg.
 

© Wieken 2011 - 2018 | Cookie instellingen
Webdesign by Terra-IT